Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ






Τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλαδα ζούμε το πολίτευμα που όλοι ονειρευόμασταν για να είμαστε πιο χαλαροί.. Πιο ελεύθεροι.. Και να αποφασίζουμε εμείς για έμας , με αντιπροσώπους που εμείς επιλέγουμε ανα 4 χρονια για να εφαρμόζεται η θέληση της πλειοψηφίας του λαού.
Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Ο πραγματικός ρόλος που θα έπρεπε να έχουν οι βουλευτές (γιατί δεν τον έχουν) ,  είναι αυτός των αντιπροσώπων του λαού.Με ένα προφίλ πολύ πιο χαμηλό απο αυτό που έχουνε αυτοι οι "κύριοι" στη νέα έποχη , που πιο πολυ ταιριάζει σε βασιλείς που δοξάζονται ή στους celebrities.
(Επίσης μια μόδα που έχει εισαχθει στην καθήμερινοτητα των άπλων πολιτών τον τελευταίο αιώνα για να αποσπά την προσοχή τους απο τα πραγματικά προβληματα που θα έπρεπε να εστιάσουν). Η δημοκρατία έχει την έννοια να εφαρμόζονται τα συμφέροντα της πλειοψηφίας και όχι να χρησίμοποιείται απο το διοικητικο συμβούλιο των βουλευτών (γιατί περι επιχείρησης πρόκειται) , για να εφαρμόζονται καθαρά τα δικά τους συμφέροντα.

Ας δούμε τωρα κάποιες πολιτικές έννοιες σε πιο πολυ βάθος και ας σκεφτούμε αυθόρμητα τι ταυτίζεται απο αυτά με το πολιτευμά μας , ή με ποιο πολιτευμα ταυτίζονται γενικα στοιχεία απο αυτα που βιώνουμε καθημερινα , όπως και την ουσιαστική στρέβλωση αυτών των πολιτικών εννοιών..

Νόμος είναι εκείνος ο κοινωνικός κανόνας που επιλέχθηκε από την πλειοψηφία των ατόμων που καλούνται στη συνέχεια να τον εφαρμόσουν.


Διαταγή είναι ο κανόνας στου οποίου τη διαμόρφωση δεν εμπλέκονται αυτοί που θα υποχρεωθούν στη συνέχεια να τον εφαρμόσουν. Τον κανόνα αυτόν τον αποφασίζουν λίγοι και στη συνέχεια τον επιβάλλουν με τη χρήση διαφόρων μορφών βίας και απειλών στην κοινωνία.
Σας θυμίζει μήπως κάτι η δεύτερη περίπτωση ειδικά τα δυο τελευταία χρόνια..;
Μήπως η άρνηση στο μνημόνιο απο το 90% του Ελληνικού λαού αποτελούσε επιλογή πλειοψηφίας εκτέλεσης αυτού με οποιοδήποτε τροπο , ακόμη και με ρίψη χημικών και πράξεις βίας;

Πολίτης - Υπήκοος
Για να θεωρείται κάποιος πολίτης πρέπει - κατά τον Αριστοτέλη - να μετέχει στη Νομοθετική και τη Δικαστική εξουσία.

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις στη ζωή τόσο του πολίτη όσο και του υπηκόου ορίζονται από κανόνες. Οι κανόνες αυτοί στην πρώτη περίπτωση ονομάζονται νόμοι και στη δεύτερη διαταγές

Πολίτες με δείκτη νοημοσύνης περίπου στον μέσο όρο μπορούνε να καταλάβουνε που μας κατατάσσουν οι εκλεγμένοι δικτάτορες της νέας εποχής..

Αντιπρόσωπος
Οι βουλευτές μας αυτοχαρακτηρίζονται σαν αντιπρόσωποί μας. Όμως η σχέση αντιπροσώπευσης είναι σχέση εντολέα και εντολοδόχου. Ο τελευταίος ενεργεί σύμφωνα με τις εντολές του πρώτου και όχι το αντίθετο.

Αμφιβάλλει κανείς μήπως πως η χώρα διοικείται σαν επιχείρηση; Για όποιους έχουνε ενδοιασμούς ακόμη παραθέτω το παρακάτω για προβλήματα σε επιχειρήσεις ανάμεσα σε εντολέα - εντολοδόχο.
Το πρόβλημα εντολέα εντολοδόχου (agency problem) δημιουργείται όταν ο εντολοδόχος (διοίκηση) ενεργεί για λογαριασμό του εντολέα(μέτοχοι) και πράττει με τρόπο που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του εντολέα του.
Η ασυμμετρία της πληροφορίας είναι ένας βασικός λόγος ύπαρξης του προβλήματος. Υπάρχουν δύο κατηγορίες προβλημάτων λόγω ασυμμετρίας πληροφορίας:
  1. Το πρόβλημα ηθικής ζημίας (moral hazard), δημιουργείται όταν ο εντολοδόχος έχει τη δυνατότητα να πράξει υπέρ των συμφερόντων του εντολέα αλλά δεν το κάνει είτε επειδή υπεκφεύγει είτε επειδή πράττει υπέρ δικών του συμφερόντων. Σ’ αυτή την περίπτωση η ασυμμετρία πληροφορίας εμφανίζεται μετά την επιλογή εντολοδόχου, ο εντολέας έκανε τη σωστή επιλογή, ο οποίος όμως αναλαμβάνει επικινδυνότερες επενδύσεις από ότι θα δεχόταν ο εντολέας (γενικά, δεν ήταν διατεθειμένος να συνεργαστεί κάτι που δεν γνώριζε εξ αρχής ο εντολέας).
  2. Το πρόβλημα δυσμενούς επιλογής (adverse selection), δημιουργείται όταν ο εντολοδόχος δεν έχει τις απαραίτητες χαρακτηριστικές ικανότητες ώστε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του εντολέα του. Σ΄ αυτή την περίπτωση η ασυμμετρία υπάρχει πριν την επιλογή, αλλά ο εντολέας διαλέγει λάθος άτομο, είτε εξαιτίας της μη ικανότητας του να επιλέξει σωστά είτε εξαιτίας απόκρυψης στοιχείων είτε λόγω παραπληροφόρησης.

Παρατηρούμε λοιπόν πως το κράτος δε διαφέρει ουσιαστικά σε κάτι σε σχέση με την λειτουργία μιας επιχείρησης. Φυσικά το οτι οι οικοί ανοχής είναι επιχειρησείς και μάλιστα κερδοφόρες με μεγαλύτερη οργάνωση απο το ίδιο μας το κράτος  , ισως και να πρεπε να μας βάλει σε σκέψεις.. Βλέπουμε λοιπόν εδω στη θέση του εντολέα τον ελληνικό λαο και στην θέση του εντολοδόχου την εκάστοτε κυβερνηση με συμπρωταγωνιστές το σύνολο των βουλευτών που συμμετέχουν για την ψήφιση νόμων. Έχουμε την ατυχία να συνδυάζουμε και τις δυο κατηγορίες ασύμετρης πληροφορίας όπως παρατηρούμε! 

Για ποιό λόγο να μην κρίνονται κυβερνήσεις τετραετίας στα δυο χρόνια και αν έχουν αποτυχει να πραγματοποιήσουν μερος των προεκλογικών δεσμευσεων και κρίσιμων υποσχέσεων , απλά να καθαιρουνται;

Όσο άυτος ο λαός θα λειτουργεί χωρίς αξίες ήθος και ιδανικά και θα τον ενδιαφέρουνε μόνο επιφανειακές καταστάσεις , θα μας αξίζει υποτιθέμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία με επιλογή ενος δικτάτορα ανα 4ετία που θα επιλέγεται μεταξύ λιγοστών προσώπων με συνθήκες βασιλικής διαδοχής με τις ίδιες οικογένειες να πρωταγωνιστούν.

Θα αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς , με την σύμφωνη γνώμη 151 κομπάρσων που κανουνε κατάληψη στα έδρανα χωρίς καμια αξιοπρέπεια και ντρόπη στην λήψη παράλογων αποφάσεων , απλά και μόνο για να ανέβασουνε την αναγνωρισιμότητα τους , βοηθόντας με δημόσιες σχέσεις τις εργασίες τους εκτός βουλής όπως και για να τρώνε τσάμπα σε καμία ταβέρνα..

Ο θεός μας φυλάει , δεν τον φοβάμαι. Τον Έλληνα του λήθαργου φοβάμαι...

30 δευτερόλεπτα παρακάτω απο τον άνθρωπο που κατασκεύασε τη προπαγάνδα σχεδόν ένα αιωνα πριν..παρατηρήστε τι λεει..Εκεί κρύβονται τα πάντα για το πόσο εύκολα μπορεί να χειραγωγηθεί ένας ανθρωπός!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου